Kapusta kiszona a odchudzanie

Kapusta kiszona oferuje nam wiele dobroczynnych właściwości — wzmacnia naszą odporność, poprawia działanie układu trawiennego i leczy zaparcia, a do tego jest niskokaloryczna. Nic więc dziwnego, że bardzo często wprowadzana jest do diety odchudzającej. Czy warto ją uwzględnić w swoim jadłospisie? Podpowiadamy.

Właściwości kapusty kiszonej

Kapusta kiszona ma wiele dobroczynnych właściwości, dlatego warto ją wprowadzić do naszej diety. Większość z nich zawdzięcza bakteriom probiotycznym, które przeprowadzają fermentację mlekową. Pełnią one ważną rolę w procesie wzmacniania odporności, regulacji masy ciała, a także zmniejszają ryzyko depresji. Bakterie te w naszym przewodzie pokarmowym produkują również witaminę K oraz niektóre witaminy z grupy B, które mają ważne działanie zwłaszcza dla układu nerwowego. Probiotyki w niej obecne pobudzają produkcję komórek odpornościowych, wykazują działanie przeciwzapalne i regulują równowagę kwasowo-zasadową. Są one niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu i szczególnie korzystne są dla osób wystawionych na częste działanie używek takich jak: alkohol i papierosy oraz stresu.

Kapusta kiszona a odchudzanie

Kapusta kiszona wspiera odchudzanie na kilka sposobów. Przede wszystkim jest niskokaloryczna, dlatego możemy zjeść jej duże ilości, a efekt energetyczny będzie niewielki. Posiada jedynie 16 kalorii w 100 g. Ponadto produkt ten jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, dlatego też jednocześnie daje nam spore uczucie sytości. Jest też źródłem bakterii probiotycznych, które regulują masę naszego ciała i obniżają apetyt, co również sprzyja utracie wagi. Właściwości zawartych w niej probiotyków wpływają na zmniejszenie wchłaniania tłuszczu, który dostarczamy naszemu organizmowi. Reguluje pracę układu trawiennego i pomaga utrzymywać nam optymalną masę ciała. Przepisy z kapustą kiszoną są łatwe i smaczne, a ich przygotowanie nie zajmuje nam wiele czasu. Możemy ją spożywać nie tylko w potrawach, ale również pić sok z kiszonej kapusty.

Kapusta kiszona na odporność

Kapusta kiszona jest idealnym uzupełnieniem każdej diety, ponieważ zawiera wiele składników odżywczych i witamin, które dzięki kiszeniu są lepiej przyswajalne przez nas organizm. Zawiera duże ilości witaminy C, które są szczególnie przydatne w okresie jesienno-zimowym. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, potasu, wapnia i kwasu foliowego. Zawiera też antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki. Jest więc cennym składnikiem diety przeciwstarzeniowej i antynowotworowej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here