Gdy ciążą nam kilogramy i podjęliśmy walkę, o powrót do smuklej figury, to czeka nas trudny czas. Lecz nie warto się tym zrażać. Trzeba raczej myśleć o tym, co będzie potem, gdy zrzucimy znienawidzoną nadwagę. Będziemy szczupli, atrakcyjni, pewniejsi siebie, zaczniemy wychodzić z domu i przestaniemy ukrywać się za workowatą odzieżą. Zaczną cieszyć nas wyjścia z przyjaciółmi i na nowo zobaczymy świat w kolorowych barwach.
Odchudzanie jest czasem, kiedy koniecznością staje się zmiana trybu życia i odżywiania. A więc rozpoczęcie diety takiej, która będzie ograniczała spożycie kalorii. A jednocześnie zadba o dostarczenie organizmowi wszystkich potrzebnych składników. W skład diety wchodzą różne produkty i dania powstałe na ich bazie. Jednym z takich dań, które jest sprzymierzeńcem w walce z nadwagą jest zupa.
Można się dziwić i mówić, zupa na odchudzanie ? Lecz zupa jest wspaniałym daniem, które syci, bo zapełnia żołądek. I jednocześnie wcale nie musi być ona kaloryczna. A więc bardzo dobra podczas kuracji odchudzającej. Może również zagościć na stałe w jadłospisie ludzi dbających o stałą wagę ciała. Aby zupa była niskokaloryczna, odżywcza i smaczna musi w swoim składzie posiadać różne produkty żywnościowe. Musi także posiadać dużo bulionu, bo to nim głównie będzie zapełniany żołądek osoby będącej na diecie odchudzającej.
Oto przykład takiej niskokalorycznej i odżywczej zupy. Jest to zupa warzywna składająca się ze 100 gram mięsa drobiowego (120 kcal.), 200 gram ziemniaków (120 kcal.), 2 sporych marchewek (50 kcal.), 200 gram kalafiora (30 kcal.), oraz pora, pietruszki i selera stanowiące 200 gram (50 kcal.). A także z 3 litrów wody. I oczywiście kilku przypraw (vegeta, pieprz prawdziwy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, mała szczypta cukru (20 kcal.). Razem 390 kalorii w zupie składającej się z kilku porcji. Bo przecież zawierającej 3 litry wody, która po ugotowaniu stanie się bulionem warzywnym i jednocześnie rosołem mięsnym. I wspaniale nasyci żołądek i odżywi ciało. Czyli można podsumować tym, że zupa na odchudzanie jest dobrym, bo zdrowym i skutecznym pomysłem podczas odchudzania i nie tylko..
Licząc kalorie i stosując zbilansowaną dietę wspomagamy odchudzanie. Bo to głównie dieta decyduje o chudnięciu. A w połączeniu z aktywnością ruchową może być tylko lepiej. Odchudzanie to proces mający na celu zmniejszenie wagi ciała. Wiele osób pragnie schudnąć w mig. I poszukuje diety cud. Po pierwsze nie ma takich cudownych diet odchudzających. A po drugie szybkie chudnięcie prawie zawsze oznacza efekt jojo. Po zrzuceniu kilogramów w ekspresowym tempie, czyli bardzo szybki w chwili nieuwagi nabieramy ich ponownie. I często nabieramy więcej kilogramów niż mieliśmy przed dietą. Poza tym szybkie chudnięcie nie jest bez znaczenia dla naszej skóry. Szybkie zrzucanie wagi ciała sprawia, że mogą pojawić się na twarzy zmarszczki. Zwłaszcza u osób nie należących już do młodzieży. Natomiast powolne chudnięcie sprawi, że skóra stopniowo i powoli będzie wracała do swojej dawnej powłoki. Co nie znaczy, że zawsze tak będzie. Bo, gdy otyłość będzie duża, to zawsze trzeba liczyć się z jakąś ilością zmarszczek. Albo, gdy osoba jest w drugiej fazie średniego wieku. Czyli po pięćdziesiątce, to również mogą pozostać pewne zmarszczki powstałe na wskutek wcześniejszego rozciągnięcia skóry. Jednak będą one zawsze mniejsze i będzie ich mniej, gdy odchudzanie następuje powoli.
Z powyższych względów nie polecana jest szybka utrata kilogramów. Szybkie chudnięcie nie jest z pożytkiem dla osoby odchudzającej się także pod względem zdrowotnym. Nagłe przejście do odchudzania i szybkie odchudzanie jest szokiem dla organizmu. Jest to bardzo podobna sytuacja do tej, gdyby osobie szczuplej przyszło bardzo szybko utyć. Wówczas organizm także przeżywałby szok. A szok nigdy nie jest dobry dla zdrowia, a nawet życia.
Odchudzanie jest środkiem profilaktyki zdrowotnej. Zapobiega powstawaniu wielu chorób np. zmianom zwyrodnieniowym kolan, stawów biodrowych i kręgosłupa powstałych na wskutek dużej masy ciała. Jak również chorobom kardiologicznym i krążeniowym, cukrzycy, zatorom, zawałom, udarom, kamicy żółciowej, chorobom trzustki.