Zielone koktajle na odchudzanie

Kiszenie należy do jednej z najdalszych oraz najciekawszych naturalnych form przechowywania żywności. Produkty kiszone wyróżniają się niezwykle korzystnymi atutami zmysłowymi i bogatym składem odżywczym. Kapusta kiszona to prawdziwa królowa jesienno-zimowej diety oraz zdrowe antidotum na mnóstwo problemów. Popularna kapusta kiszona, prócz witamin oraz elementów mineralnych, zawiera duże ilości związków biologicznie aktywnych, jakie przedstawiają cechy prozdrowotne.

Kapusta kiszona – kluczowe informacje
Kiszenie warzyw to jedna z popularniejszych form przechowywania żywności. Świeże warzywa w diecie spełniają niezwykle ważną funkcję, jednakże należałoby uzupełnić własny jadłospis o kiszonki. Podczas kiszenia zachodzi mechanizm zmiany węglowodanów w kwas mlekowy, i pH produktu podlega zmniejszeniu. Dzięki temu oczywiście może być ona przechowywana dłużej. Żeby dobrać kiszoną kapustę najdoskonalszej klasy, należałoby zwrócić uwagę na jej odcień. Kapusta kiszona winna być jasnożółta, tymczasem woda subtelnie mętna. Najlepiej zdecydować się na zakup świeżej kapusty kiszonej z beczki, gdyż ta pasteryzowana ze słoika charakteryzuje się niewątpliwie skromniejszymi wartościami odżywczymi.

Kapusta kiszona na odchudzanie
Kapusta kiszona to ważny element diet odchudzających. Jest niskokaloryczna (100 g to jedynie 16 kcal!), za to zawiera dużo błonnika, jaki pomaga efektywnie zmniejszyć poziom szkodliwego cholesterolu oraz – co najistotniejsze – na długo gwarantuje poczucie sytości. Należałoby łączyć ją szczególnie z artykułami możnymi w białko (np. mięsem kurczaka). Nie bez znaczenia jest także fakt, iż kapusta kiszona zawiera dużo potasu, jaki gwarantuje stabilność w gospodarce hydrologicznej oraz usuwa opuchliznę spowodowaną zapasem wody w organizmie.

Kapusta kiszona – kalorie oraz wartości odżywcze
Kapusta kiszona zawiera mało kalorii. W 100 gramach owego artykułu znajduje się bowiem 12 kalorii. Kapusta kiszona jest centrum witaminy C oraz E. Ponadto w kapuście kiszonej znajdują się takie elementy mineralne, jak potas, wapń, żelazo, selen cynk lub siarka. Kapusta kiszona zawiera także przeciwutleniacze, więc jej jedzenie może zabezpieczyć przed nowotworami. Kapusta kiszona dzięki własnemu witaminowemu bogactwu jest zbadanym sposobem na podbudowanie wytrzymałości organizmu w czasie jesienno-zimowym.

Kapusta kiszona to naturalne siedlisko probiotyków
Więc tzw. przyjaznych bakterii. Co takiego dla nas robią? Przede wszystkim gwarantują one stabilność kwasowo-zasadową, stymulują produkcję komórek immunologicznych oraz mają działanie przeciwzapalne. Są one potrzebne dla naszego organizmu, szczególnie kiedy wystawiamy go na działanie stresu, przyjmujemy pigułki antykoncepcyjne czy sięgamy po używki, takie jak alkohol lub papierosy (chociażby rzadko!). Szkodliwe działanie ma także jedzenie ogromnej ilości znacznie przetworzonych artykułów spożywczych lub stosowanie antybiotyków. Wszystko to powoduje, iż po artykuły bogate w probiotyki powinniśmy sięgać praktycznie codziennie. Na szczęście nie należy ich daleko poszukiwać.

Właściwości lecznicze kiszonej kapusty
Kwas mlekowy zamknięty w kapuście kiszonej powoduje, iż ma ona niezliczone właściwości prozdrowotne. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego wspiera mechanizm trawienia oraz reguluje funkcjonowanie układu pokarmowego. Błonnik oddziałuje także na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, przez co zabezpiecza serce i naczynia krwionośne. Wyróżnia ją mała wartość indeksu glikemicznego, zatem polecana jest w prewencji cukrzycy. Dodatkowo kiszona kapusta zwiększa wytrzymałość organizmu, korzystnie oddziałuje na skórę, opóźniając jej starzenie się, i również pomaga zapobiec anemii.

Kapusta kiszona a kwaszona
W sklepach dostępne są dwa typy kwaśnej kapusty: kiszona oraz kwaszona. Gdy zależy ci na prozdrowotnych specyfikach kapusty, zawsze wybieraj kapustę kiszoną. Kapusta kwaszona mało ma wspólnego z mechanizmem fermentacji, jaki uwalnia pozytywny kwas mlekowy. Kapusta kwaszona wytwarzana jest przez dołączenie do surowej kapusty kwasu octowego lub różnych związków, jakie mają nadać jej gorzki smak.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here