Maślanka a odchudzanie

Maślanka jest produktem ubocznym fermentowania masła. Podczas tego procesu tworzy się fermentowany napój mleczny, który jest niskokaloryczny i lekkostrawny. Ma korzystny wpływ na zdrowie – kwas mlekowy i bakterie fermentacji mlekowej wspomagają działanie flory jelitowej. W maślance znajdują się również wapń i lecytyna. Można ją spożywać jako napój albo dodawać do dań.
Czym właściwie jest maślanka? To produkt uboczny ubijania śmietany na masło – to kwaskowata ciecz powstała po oddzieleniu cząstek tłuszczu ze śmietany. Domowej roboty maślanka ma lekką konsystencję, mętną białawą barwę i można w niej dostrzec drobinki tłuszczu. Obecnie produkuje się ją z otłuszczonego, ukwaszonego bakteriami fermentacji mlekowej mleka. Po homogenizacji i pasteryzacji maślankę rozlewa się do opakowań. Maślanka ma łagodny, orzeźwiający smak, przypominający śmietankowo-orzechowy, jednakże w sklepach można również znaleźć maślanki smakowe. Te ostatnie będą jednak mniej zdrowe niż zwykła maślanka – warto więc sprawdzać etykiety przed zakupem, w szczególności sprawdzając zawartość cukru.
Jak maślanka ma się do zrzucenia zbędnych kilogramów i utrzymania zdrowej sylwetki? Maślanka a odchudzanie to doskonałe połączenie. Ten napój jest jednym z najmniej kalorycznych przetworów mlecznych. Aż dziewięćdziesiąt jeden procent zawartości maślanki to woda. Sto gramów maślanki to zaledwie czterdzieści pięć kalorii i półtora procenta tłuszczu. Nie jest to jednak dobre źródło białka, gdyż nie zawiera go dużo. Dodatkowo zawiera około czterech gramów laktozy. Część dorosłych ludzi nie toleruje tego cukru i wywołuje on u niech biegunki, bóle brzucha i wzdęcia. Warto jednak wiedzieć, że laktoza w maślance jest łatwiej tolerowana niż mleczna, a osoby u których nietolerancja laktozy nie jest bardzo dokuczliwa, mogą nie odczuć dolegliwości po spożyciu maślanki. Maślanka na długo utrzymuje poczucie sytości i dostarcza niewiele kalorii, więc jest polecana tym, którzy się odchudzają. Dodatkowo maślanka dobrze odkwasza organizm. Zawarty w niej kwas mlekowy wpływa na działanie żołądka, przez co ułatwia i reguluje trawienie. Jest lekkostrawna. Kwas mlekowy pobudza rozwój bakterii jelitowych, przez co wzmacnia układ odpornościowy organizmu. System immunologiczny zostaje pobudzony do pracy, co sprzyja zdrowiu i odporności przed infekcjami i chorobami. Również poprawa pracy jelit – regularniejsze wypróżnianie się, wzmocnienie komórek nabłonka jelita, zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwór – jest zaletą spożywania maślanki.
W maślance znajdziemy również wapń. Ten pierwiastek wpływa na stan układu krwionośnego i zapobiega osteoporozie, więc jest bardzo ważny w szczególności u dzieci. Wypijając szklankę maślanki dziennie, pokryjemy dwadzieścia-trzydzieści procent zapotrzebowania naszego organizmu na wapń. Wapń jest ważny jednak nie tylko dla dzieci – również dla dorosłych, gdyż zapobiega utracie masy kostnej, która to postępuje z wiekiem. Wzmacnia również mięśnie.
Witaminy z gruby B mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, lecytyna natomiast wpływa na pamięć i koncentrację, jak również na pracę wątroby, na metabolizm tłuszczu i cholesterolu czy spowolnienie starzenia się komórek. Maślankę można spożywać także przy zgadze i po zjedzeniu tłustej, ostrej potrawy – pomoże.
Maślankę najlepiej spożyć w ciągu doby od otwarcia. Jej termin do spożycia to zazwyczaj dwadzieścia jeden, dwadzieścia trzy dni. Trzeba ją bezwzględnie przechowywać w lodówce, gdyż powyżej dziesięciu stopni Celsjusza w maślance rozwijają się bakterie patogenne, a ona sama traci smak i wartości odżywcze. Maślankę można spożywać jako napój, gdyż świetnie gasi pragnienie, w szczególności latem, gdy temperatura jest wysoka. Jest również świetnym dodatkiem do ziemniaków z koperkiem albo bazą do koktajli z miodem i owocami. Używa się jej również do wypieków i zup, takich jak żurek, albo chłodnik. Można również użyć jej jako marynaty do mięsa i ryb, dzięki czemu stają się one delikatniejsze i nie wysychają.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here