Kiedy warto stosować makaron bezglutenowy

Makaron to podstawowy składnik diety ogromnej liczby osób na całym świecie. Niestety, nie jest to produkt dla osób, które zmagają się z nietolerancją glutenu, nadwrażliwością na to białko czy z celiakią. Specjalnie dla tych osób przygotowano smaczną alternatywę w postaci makaronu bezglutenowego. Co warto wiedzieć o tym produkcie i kiedy warto po niego sięgać?

Makaron bezglutenowy – podstawowe informacje

Makaron bez glutenu to produkt, który może być wykonany tylko z mąki, która naturalnie nie zawiera w swoim składzie glutenu. Gluten to białko, które można znaleźć przede wszystkim w pszenicy. Nie znajduje się za to w ryżu, kukurydzy, gryce, soczewicy, ciecierzycy czy amarantusie. Składniki te stanowią doskonały zamiennik tradycyjnej mąki, która może wywoływać u niektórych osób niepożądane objawy, takie jak bóle brzucha, wzdęcia czy biegunki. Co ważne, makaron bezglutenowy jest pełen wartości odżywczych, takich jak witaminy, minerały i błonnik, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jak powstaje makaron bezglutenowy?

Bezglutenowy makaron powstaje w nieco inny sposób niż klasyczny produkt tego rodzaju. Wszelkie artykuły bezglutenowe wymagają zastosowania specjalnych linii produkcyjnych i zabezpieczeń, aby uzyskany makaron był wolny od zanieczyszczeń glutenem. Tylko tak wyprodukowany artykuł jest w pełni bezpieczny dla osób z celiakią czy nietolerancją na to białko. Niestety, w zwykłych liniach produkcyjnych często zdarzają się zanieczyszczenia krzyżowe. Co ważne, dzisiejsza zaawansowana technologia sprawia, że makaron bez glutenu jest smaczny, a jego tekstura nie odbiega od właściwości klasycznego makaronu z glutenem.

Kiedy należy używać w kuchni makaronu bezglutenowego?

Pozbawiony glutenu makaron to znakomita alternatywa dla osób, które chorują na celiakię, alergię czy nietolerancję glutenu. Obecność tego białka w artykułach spożywczych może doprowadzić do poważnych schorzeń, takich jak uszkodzenie jelit. Natomiast kiedy osoby, które nie powinny spożywać glutenu usuną go na stałe ze swojej diety odczują szybko znaczną poprawę samopoczucia. Białko u takich osób powoduje zazwyczaj ból brzucha, silne zmęczenie i inne liczne dolegliwości, które utrudniają życie codzienne.

Jaką wartość odżywczą ma makaron bez glutenu?

Bezglutenowy makaron, w zależności od typu mąki, jakiej użyto do jego wytworzenia, może posiadać różne wartości odżywcze, np. być bogaty w witaminy, minerały, błonnik czy białko. Na przykład makaron z mąki ryżowej jest lekkostrawny i posiada dużą ilość węglowodanów, które dodają energii. Z kolei makaron z ciecierzycy zawiera błonnik oraz białka roślinne.

Jaki wybrać makaron bez glutenu dla siebie?

Zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i internetowych, można znaleźć wiele zróżnicowanych makaronów bezglutenowych. Co ważne, na pierwszy rzut oka nie widać czym różnią się one od klasycznych produktów spożywczych. Są one oznaczone na opakowaniu specjalnymi grafikami, które przedstawiają symbol przekreślonego kłosa. Tylko wybierając takie artykuły można być pewnym, że kupuje się zdrowy makaron, który w żaden sposób nie zaszkodzi osobie z celiakię czy nietolerancją pokarmową.  

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here