Najlepsze zdrowe tłuszcze na diecie ketogennej

Dieta ketogeniczna to temat, który może wzbudzać mieszane uczucia, jednak wiele osób, chcących schudnąć, powinno się nią szczególnie zainteresować. Wiadomo, że jest to dieta wysokotłuszczowa i zarazem niskowęglowodanowa a także niskobiałkowa. Jakie tłuszcze wybierać, żeby być zadowoloną z efektów zmian w jadłospisie?

Dieta ketogenna – dlaczego jedząc tłuszcz, spalamy tłuszcz?

Będąc na diecie ketogenicznej, dostarczać będziesz organizmowi tak małej ilości węglowodanów, że zmusisz go do pobierania energii z tłuszczów, czyli po prostu będziesz spalać tkankę tłuszczową. Ograniczysz ponadto napady głodu spowodowane wahaniami poziomu insuliny we krwi.

Tłuszcze w przypadku diety ketogonicznej stanowią od 70% do 90% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Dla porównania warto wiedzieć, że normalnie spożywa się około połowę mniej tłuszczów.

Tak sprawa wygląda w dużym skrócie – poniżej znajdziesz informacje dotyczące tego, co jeść na diecie ketogenicznej, a ściśle rzecz biorąc, które tłuszcze będą najbardziej Ci służyć, gdy zdecydujesz się dążyć do wprowadzenia swojego organizmu w stan ketozy. Pamiętaj, że powinnaś spożywać różne rodzaje tłuszczów – nasycone, wielonienasycone i jednonienasycone.

1. Tłuszcz zawarty w mięsie

Tłuszcze zwierzęce były najważniejszym elementem menu naszych przodków żyjących tysiące lat temu, a trzeba wiedzieć, że to właśnie ich dieta stała się inspiracją dla twórców diety ketogennej. W mięsie czerwonym oraz w drobiu pochodzącym ze sprawdzonych hodowli znajdują się nasycone kwasy tłuszczowe, dostarczające ciału najwięcej energii. Badania wykazują, że nasycone kwasy tłuszczowe obecne w mięsie:

  • podnoszą poziom ”dobrego” cholesterolu (wbrew obiegowej opinii),
  • są nośnikami witamin rozpuszczalnych w tłuszczach,
  • biorą udział w wydzielaniu niektórych hormonów.

2. Masło

Masło jest również źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dieta ketogeniczna powinna obfitować w tę substancję. Masło klarowane należy do grupy tłuszczów krótkołańcuchowych, co oznacza, że:

  • dostarcza energii, która szybko się uwalnia,
  • jest lekkostrawne,
  • daje na długo poczucie sytości.

Podobnie jak mięso, jest bogatym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe pomagają także zachować dobry wzrok.

3. Tłuszcz zawarty w nabiale

Tłuszcz obecny w nabiale takim jak żółty ser lub pełnotłusty twaróg wiejski służy osobom będącym na diecie ketogenicznej. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w nabiale, a zwłaszcza kwas rumenowy, mają pozytywny wpływ na przemianę materii, a także redukują tkankę tłuszczową.

Warto pamiętać, że nabiał jest cennym źródłem witamin, których może brakować osobom będącym na diecie ketogenicznej oraz wapnia. Dostarcza on też sporo białka, dlatego jedząc tłusty nabiał, trzeba uważać na inne produkty ze sporą ilością tej substancji.

4. Olej kokosowy

Jest jednym z podstawowych elementów diety ketogenicznej. Zawiera duże ilości oleju MCT – kwasu tłuszczowego średniołańcuchowego. Dlaczego dieta ketogenna powinna uwzględniać spore ilości oleju MCT? O to odpowiedź:

  • organizm nie tworzy z nich tkanki tłuszczowej,
  • są bardzo szybko spalane,
  • sprzyjają wywołaniu stanu ketozy,
  • zmniejsza apetyt,
  • reguluje poziom glukozy we krwi,
  • wspiera pracę mózgu,
  • poprawia metabolizm.

Z pewnością powinnaś też włączyć do menu tłuste ryby morskie, jajka, awokado, oliwę z oliwek oraz orzechy i nasiona słonecznika. Pamiętaj, że produkty powinny pochodzić z zaufanych źródeł!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here