Jarmuż

Czy znasz przepisy na jarmuż na zimową porę? To znakomite warzywo, które na pewno przypadnie Ci do gustu!

Dlaczego warto jeść jarmuż?

Jarmuż należy do najstarszych roślin kapustnych, uprawiany jest od ponad 2000 lat. Należy do roślin krzyżowych, doskonale radzą sobie nawet w chłodniejszych porach roku. Jarmuż ma znakomite właściwości zdrowotne i jest ceniony w kuchniach różnych regionów świata, jednak w Polsce dopiero zaczyna cieszyć się popularnością.

Jarmuż (przepisy znajdziesz poniżej) dostarcza organizmowi dużo błonnika, a także witamin A, B1, B2, C, E i K oraz składników mineralnych, takich jak żelazo, wapń, potas, magnez i mangan. Warzywo to często doceniają osoby chcące zrzucić nadprogramowe kilogramy. Warto też dodać, że jarmuż zawiera przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia oraz polifenole, czyli związki zbawienne dla alergików.

Jarmuż – przepisy

Jarmuż jest warzywem, które bardzo wszechstronnie możesz wykorzystać w swojej kuchni. Z jego udziałem przygotujesz mnóstwo specjałów, sosów, koktajli, są nawet chipsy z jarmużu. Zapoznaj się z naszymi prostymi propozycjami na zimowe dania i smakołyki z jarmużem.

Świetny pomysł na rozpoczęcie każdego dnia? Na śniadanie zjedz jarmuż. Przepisy są proste w przygotowaniu. Przykładem pysznego śniadania na ciepło z tym warzywem jest szakszuka z jarmużem. Do jego przygotowania, oprócz jarmużu, potrzebujesz 3-4 jajek, oliwy do smażenia, nasion strączków, fasolki szparagowej, brokułów, tymianki, oregano, płatków chilli, soli, pieprzu i orzeszków pinii.

Przygotowanie szakszuki z jarmużem jest bardzo proste. Rozgrzej na patelni olej, wrzuć nasiona strączków, jarmuż i poczekaj, aż się zarumienią. Dodaj do tego warzywa i przyprawy i duś na patelni około 10 minut. Następnie zrób łyżką wgłębienia między warzywami i wbij jajka, cały czas smażąc wszystko na małym ogniu. Dodaj sól, pieprz, chilli, potem posyp orzechami pinii i gotowe!

Jakie są jeszcze przepisy z jarmużu? Warzywo to możesz wykorzystać do przygotowania smacznych i pożywnych koktajli, które świetnie sprawdzą się zarówno jako pierwszy, jak i ostatni posiłek każdego dnia. Koktajl z jarmużu możesz zrobić wrzucając do blendera następujące składniki:

  • dużą garść jarmużu, pomarańczę, jabłko, banana, połówkę cytryny, 1 łyżkę siemienia lnianego, pół szklanki wody
  • dużą garść jarmużu, awokado, dużą pomarańczę, jabłko, pół cytryny, 1 łyżkę siemienia lnianego, pół szklanki wody

Dla wielu osób niespodzianką będzie fakt, że z tym warzywem przygotujesz nie tylko koktajl z jarmużu, ale i chipsy z jarmużu. Przepis na to danie jest wyjątkowo prosty. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni, następnie przygotuj liście odrywając twarde łodyżki i umieść je w misce. Jarmuż dopraw solą i oliwą, a następnie wyłóż wszystko na blachę do pieczenia. Po około 10 minutach pieczenia chipsy z jarmużu będą gotowe! Nie czekaj dłużej i już dziś sprawdź nasze propozycje na przepisy z jarmużem!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here