Płatki ryżowe na odchudzanie

Każda osoba myśląca o odchudzaniu poszukuje diet i produktów, które umożliwią jej zrzucenie wagi ciała. Jednym z takich produktów są płatki ryżowe. Płatki takie powstają z ryżu. Wszystko dzięki parze wodnej działającej na ziarna ryżu i prasowaniu. Płatki ryżowe mają cenne właściwości. Przygotowanie posiłku na bazie płatków ryżowych nie wymaga umiejętności, ani czasu.
Poza tym płatki pochodzące z ryżu są lekkostrawne i wskazane nawet osobom chorym. Są też dietetyczne. Posiadają niską zawartość tłuszczu. A więc sprzyjają diecie odchudzającej. Możemy z nich przyrządzać niskokaloryczne posiłki z dodatkiem mleka lub warzyw, a także mięsa. Połączenie mięsa drobiowego, warzyw i płatków ryżowych stworzy bardzo smaczny i wartościowy pod względem odżywczym posiłek. Będzie on również lekkostrawny i możliwy do konsumpcji dla osób chorych i starszych. Ponieważ w ten sposób powstanie pożywny rosół z płatkami. I co też jest ważne potrawa będzie niskokaloryczna, więc odpowiednia dla osób zrzucających zbędne kilogramy. Podsumowując można powiedzieć, że płatki ryżowe a odchudzanie mają ze sobą wiele wspólnego. Są idealne do konsumpcji z bulionem warzywnym, z rosołem drobiowym, z mlekiem, z jogurtem, ze śmietaną, z warzywami, z rybą, z owocami. Jednym słowem są uniwersalne. Wspaniale komponują się z każdym dodatkiem.
Lecz płatki ryżowe nie powstałyby, gdyby nie ryż. Ryż stanowi wyżywienie dla połowy świata. Jest podstawą wyżywienia w krajach azjatyckich. Lecz nie tylko Azjaci go jedzą. Ponieważ smakuje także Amerykanom, Afrykanom i Europejczykom. Ryż do Europy dotarł z Indii. Przyczyniły się do tego wyprawy Aleksandra Wielkiego.
Ryż zaliczany jest do zbóż. Istnieje około dwudziestu pięciu gatunków ryżu. Największym producentem ryżu na świecie są Chiny, Indie i Indonezja. Ryż jest bardzo cenionym pokarmem również w Polsce. Coraz chętniej po niego sięgamy i zastępujemy nim ziemniaki. Choć zastąpić ziemniaków w Polsce nie da się niczym. Gdyż ziemniaki, to nasze ulubione i podstawowe danie obiadowe.
Ryż jest zbożem najłatwiej przyswajalnym przez ludzki organizm. Jest produktem, który nie zawiera żadnych alergenów. Jest również produktem bezglutenowym. A więc dobrą alternatywą dla osób nie mogących spożywać pokarmów zawierających gluten. Ryż, to źródło cennego białka, węglowodanów i tłuszczów wielonienasyconych. Oraz błonnika, który pogania metabolizm, a tym samym przyspiesza efekty odchudzania. Ryż jest również skarbnicą minerałów. Posiada magnez, żelazo, mangan, fosfor, cynk, miedź, selen. W jego składzie nie brak też kwasu foliowego. I witamin z grupy B, które wzmacniają układ nerwowy.
Ryż posiada nieocenione zdrowotne właściwości. Ma bardzo dobry wpływ na układ trawienny regulując jego pracę. Ponadto zapobiega biegunkom, reguluje poziom cukru w organizmie, obniża poziom cholesterolu, dobrze wpływa na pracę serca i na pracę całego układu krążenia. A dzięki węglowodanom jest źródłem energii. Ryż zalecany jest do konsumpcji ludziom przechodzącym dietę odchudzającą. Bo jest wolno trawiony w układzie pokarmowym. A to daje długotrwałe odczuwanie sytości. I odbiera chęć sięgania po inny pokarm. W konsekwencji czego jest mniej zjadane i następuje szybsze odchudzanie. I na dodatek ryż jest niskokaloryczny. W 100 gramach gotowanego ryżu znajduje się tylko około 130 kalorii.
Gdy chcemy zrzucić wagę ciała, to również zajadajmy się płatkami ryżowymi. Bo jest to również wartościowy i pożywny produkt podczas odchudzania. Warto, aby płatki ryżowe na stałe obok ryżu zagościły w naszej kuchni. Najczęściej kupujemy płatki ryżowe błyskawiczne, które wystarczy zaparzyć lub krótko podgotować. W płatkach ryżowych znajduje się dużo wapnia. W 100 gramach mieści się go aż 30 mg. A przecież wapń ma ogromny wpływ na nasze kości. W płatkach jest też dużo żelaza, który zapobiega anemii. Płatki ryżowe w 100 gramach zawierają około 90 gram węglowodanów złożonych, które dodają energii życiowej. Płatki ryżowe są też doskonałym źródłem białka, który jest budulcem mięśni. Co prawda, że posiadają w 100 gramach sporo kalorii, lecz są one lekkie. I dzięki temu na 100 gram wchodzi ich bardzo dużo.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here